Fogyatékos Emberek Világnapja

Fogyatékosok Világnapja ünnepség Óbudán

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a fogyatékos emberek problémáira. A cél, hogy a sérült emberek ne maradjanak magukra nehézségeikkel, ne szigetelődjenek el, hanem a társadalom egyenrangú polgáraiként élhessenek.

A Fogyatékosok Világnapja ünnepséget idén hetedik alkalommal rendezte meg az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ. A rendezvényen több Budapesten működő, értelmi fogyatékos személyek számára létrehozott szociális intézmény is részt vett. Az eseménynek idén is az Óbudai Kulturális Központ adott helyet. A világnapi ünnepség alkalmával került sor a Tájoló Szociális Egyesület által szervezett képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére is, melynek idén témája a „Barátaim, akikkel jól érzem magam” volt. Ez a képzőművészeti kiállítás – és a hozzá kapcsolódó díjátadó ünnepség – jó lehetőség arra, hogy a sérült emberek megmutathassák a bennük rejlő tehetséget, és az általuk létrehozott értékek eljuthassanak az emberekhez. Ebben az évben kilenc fővárosi középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatalok nappali ellátását végző szociális intézményből 73 pályamű érkezett be. 

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ vezetője, Janurikné Csonka Erika megnyitóbeszédében köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy az intézmény idei szimbóluma a szívvel gondolkodó ember, mert bizonyos dolgokat csak szívvel és lélekkel lehet megérteni, valamint helyesen értelmezni. Továbbá hangsúlyozta, ez az ünnepség „jó lehetőség arra, hogy a sérült emberek értékei, kiemelkedő képességei mások számára is láthatóvá legyenek. Ezt a célt szolgálja a rendezvényhez kapcsolódó képzőművészeti kiállítás és díjátadó ünnepség is.” Az intézményvezetőt követően dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Szabó Tímea országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. Janurikné Csonka Erika intézményvezető gondolatmenetét folytatva hangsúlyozták, mennyire fontos a fogyatékkal élő emberek és az őket segítő családtagok támogatása. Végül a polgármester úr megköszönte az intézménynek, hogy ők is részt vesznek a karácsonyi adománygyűjtésben, melyet az önkormányzat, a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve hirdetett meg.

A díjátadót megelőzően a közönség Mátyás király és a burkus füvesasszony meséjét tekinthette meg a Dobay Márti Színjátéktér művészeinek előadásában, majd a Prizma EGYMI Pitypangok tánccsoport lépett a színpadra. Az idei képzőművészeti pályázat díjazottjait Sarudi Károlyné, a Tájoló Szociális Egyesület elnöke jelentette be. A díjak kiosztásában segítségére volt dr. Kiss László polgármester úr, Szabó Tímea országgyűlési képviselő, Turgonyi Dániel alpolgármester úr, Kelemen Viktória SZLB elnökasszony, Kittlerné Orosz Valéria osztályvezető (Szociális Szolgáltató Főosztály, Pénzügyi és Intézményi Osztály) és munkatársa, Salát Anikó, valamint Hopkó Iván a Raiffeisen Bank Zrt. önkormányzati osztályvezetője.

A beérkezett pályaművek független zsűrizésében Rab-Kovács Éva és H. Varga Ágnes művésztanárok segítették az egyesületet. A rendezvényt támogatták: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Raiffeisen Bank Zrt., Rózsadombi Képzőművészeti Akadémia, Kanyar-GO Alapfokú Művészeti Iskola, Csillag Yacht Club – Római part, Bringóhintó Kft., Broadway Ticket Hungary, József Attila Színház, és a Tájoló Szociális Egyesület.

„Barátaim, akikkel jól érzem magam” képzőművészeti pályázat díjazottjai

Legkifejezőbb tartalom kategória nyertesei:

egyéni

Vági Katalin (XVI. kerületi ÉNO)

csoportos

Filadelfia Ház – Baross utcai telephely közös alkotása „Barátság” címmel

Legkreatívabb pályamunka:

Frim Jakab Napközi Otthon csoportos alkotása

Legdekoratívabb pályamunka:

Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ ellátottjainak csoportos alkotásai „Erdei séta” és „Erdei barátaink” címmel (alkotók: Nitsch Norbert, Erdei Gábor, Bihari Zsófia, Kopócsi Anita, Pogányi Anna)

Legjobb emberábrázolás kategória:

Pásztor Mónika (XVI. kerületi ÉNO)

Legkülönlegesebb technikák:

Pogány Krisztina (II.kerületi ÉNO) – fotófestés

Toldi Noémi (II. kerületi ÉNO) – fotómontázs

Legjobb kompozíció kategória:

Bihari Zsófia (ÓRFK) textilképei

Eiterer Gabriella (Virágoskert ÉNO) ceruzarajza

Különdíj:

Deli Béla (Gyöngyvirág ÉNO) fotója

A műsor kezdete előtt, és annak befejeztével – a képzőművészeti kiállítás megtekintésén túl – a vendégeknek lehetőségük volt megvásárolni az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ foglalkoztatottjainak saját készítésű fajátékait, karácsonyi díszeit, kerámiáit és egyéb késztermékeit.

 

forrás: obuda.hu