OBUDA_A_Down_szindroma_vilagnapja_Hero_02_1920px_x_1080px-525x295

A DOWN-SZINDRÓMA VILÁGNAPJA

„Munkájukkal ők is hozzájárulnak jó hírnevünkhöz” – Március 21. a Down-szindróma világnapja

Március 21. a Down-szindróma világnapja. A tavasz első napja, amely mindannyiunk figyelmét felhívja, hogy érdemes nyitottabbnak, elfogadóbbnak lennünk. Sokan bújnak felemás zokniba a sokszínűség jegyében, azt üzenve: mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak.

2006 óta minden évben március 21. a Down-szindróma világnapja.

A kitüntetett nap célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje az érintettek iránti megértést, és segítse őket, hogy méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Így ezen a napon világszerte szerveznek olyan eseményeket, amelyek ráirányítják a többségi társadalom tagjainak a figyelmét a Down-szindrómával élők teljesítményére, és támogatják a függetlenségüket, döntési szabadságukat.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ szintén évtizedek óta biztosít munkahelyet és munkaalkalmat ellátottjainak, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat támogatásával. Az intézményben jelenleg nyolc Down-szindrómás ellátott veszi igénybe a fogyatékos személyek nappali ellátását.

„Ebből a nyolc főből hárman vesznek részt fejlesztő foglalkoztatásunkban – mondta Busi Zoltán intézményvezető. – És munkájukkal ők is hozzájárulnak intézményünk jó hírnevének megtartásához. Szinte védjegyünkké váltak a pompás rongyszőnyegek, valamint a fából készült gyönyörű dísztárgyak és ügyességi játékok.”

A Down-szindróma világnapjához kapcsolódóan zenés, táncos flashmob akciókat tartanak Európa-szerte, amelyekhez a magyarországi Rejtett Kincsek Down Egyesület is csatlakozott két helyszínnel:

Nyíregyházán 14.00-kor a Kossuth téren,

Budapesten pedig 17.30-kor a Premier Kultcafé előtti téren (1085 Budapest, Üllői út 2–4.)

Ha módunk van rá, érkezzünk az eseményekre felemás zokniban. Ahogyan a világnapon évről évre egyre többen felemás zokniba bújva indulunk útnak ezen a napon, megmutatva: nem vagyunk egyformák. A világ színes, változatos, izgalmas, ahogy mi mindannyian.

Forrás: obuda.hu

Comments are closed.